Dovolená v Tatrách

Toužíte po aktivní dovolené na horách? Navštivte horské velikány našich nejbližších sousedů, vždyť nedávno byly Tatry ještě naše hory. Tatry jsou překrásné v létě i v zimě! V létě můžete obdivovat krásy přírody, v zimě si můžete skvěle zalyžovat.

Do Tater se vyplatí jezdit nejen v zimních měsících, spoustu možností nabízejí na jaře i v létě. V překrásné přírodě Vysokých Tater můžete chodit na výlety, užít si jízdu lanovkou nebo se vydat na vysokohorskou túru. Okouzlí vás nejen vysokými, majestátně působícími skalnatými štíty, ale i rozsáhlými horskými jezery – plesy.

Národní park
Vysoké Tatry jsou nejvyšším a nejsevernějším pohořím Západních Karpat, ale i nejvyšším pohořím na Slovensku. Na jejich území se rozkládá Tatranský národní park (TANAP), který zasahuje až do Západních Tater. Byl zřízen roku 1949 a je nejstarším slovenským národním parkem. Můžete zde spatřit až 13000 druhů rostlin a živočichů – například nejznámější symbol Tater, kamzíka tatranského, nebo roztomilého hlodavce – sviště horského. Je však možné potkat i rysa ostrovida, vlka nebo dokonce medvěda hnědého. Blízkému kontaktu s nimi je však lepší se vyhnout. Přímo ve středu Tatranského národního parku se tyčí nejvyšší vrchol Tater a celého Slovenska Gerlachovský štít, který měří 2655 metrů. Hora je pojmenována podle obce Gerlachov, nad níž se vypíná. V 19. století se mu však říkalo Štít Františka Josefa a v 50. letech 20. století dokonce nesl název Stalinův štít. Pokud byste chtěli tento vrchol pokořit, je to možné jen v doprovodu horského vůdce, za něhož zaplatíte přibližně 200 eur.

Gerlachovský štít
Gerlachovský štít

Vydejte se na túru
Necítíte-li se na to, šplhat přímo na Gerlachovský štít, můžete se vydat na jednu z mnoha dalších turistických tras. V celém Tatranském národním parku je asi 60 km turistických stezek a přes 20 značených a udržovaných cyklistických tras. Tatry mají celkem 26 vrcholů přesahujících výšku 2500 metrů. Na osm z nich je možné vystoupat po vyznačených chodnících. Na třetí nejvyšší horu Slovenska – Lomnický štít (2634 metrů) – se dostanete i lanovkou ze Skalnatého plesa. Z Lomnického štítu se vám nabídne výhled na okolní hory. Najdete tu i nejvýše položenou meteorologickou stanici na Slovensku.

Lomnický štít (nalevo) s lanovou dráhou ze Skalnatého plesa
Lomnický štít (nalevo) s lanovou dráhou ze Skalnatého plesa

Vydejte se k jezerům
Můžete se vydat na spoustu zajímavých a krásných míst. Oblíbeným cílem turistů jsou ledovcová jezera, tzv. plesa. Nejslavnější z nich je Štrbské pleso, jež se nachází na hřebenu Predné Solisko ve výšce 1346 metrů. Dosahuje hloubky téměř 20 metrů a je druhým největším jezerem Vysokých Tater. Pleso nemá viditelný odtok ani přítok. Při cestě ze Štrbského plesa se určitě zastavte u ledovcových vodopádů Skok, který je největším tatranským vodopádem. Dalším známým jezerem je Popradské pleso ležící v Mengusovské dolině. Od něj se můžete po turistické značce vydat na největší a nejhlubší jezero na Slovensku – Velhé Hincovo pleso. Zážitkem je také výstup na Kriváň, jenž je považován za jakousi dominantu Tater. Tatry toho však nabízejí mnohem víc. Pokud se tam tedy někdy podíváte, budete se tam chtít pořád vracet.

Štrbské pleso
Štrbské pleso

Tatranská Lomnica
Pod Lomnickým štítem v nadmořské výšce 850 metrů se nachází jedno z největších středisek Vysokých Tatrách – Tatranská Lomnica. Původní samostatná obec byla založena v roce 1892 jako lázeňské středisko. Významným horským letoviskem se Tatranská Lomnica stala po druhé světové válce. Od roku 1940 odtud vede visutá lanovka na Lomnický štít. Je zde sídlo správy Tatranského národního parku a jeho muzeum. První větší hotel Lomnica byl postaven již v roce 1893. Dnes je Tatranská Lomnica městkou částí města Vysoké Tatry.

Múzeum Tatranského národného parku
Múzeum Tatranského národného parku

Starý Smokovec
Nejstarší tatranskou osadou je Starý Smokovec, ležící na Slakovském štítu ve výšce 990 metrů, který je dnes součástí města Vysoké Tatry. Turisté sem jezdili již od roku 1797. Nejstarší dochovanou stavbou je Vila Flóra z roku 1839. Nejznámější památkou je secesní Grandhotel, postavený v roce 1904. V tomto hotelu dodnes vládne atmosféra jako za první republiky. Zajímavostí je i místní kostelík z 19. století, vybudovaný v alpském stylu. Sídlí tu také Tatranská horská služby.

Vila Flóra
Vila Flóra

Na čem si v Tatrách pochutnat
Při zmínce o Slovensku si snad každý vybaví jejich největší specialitu – brynzové halušky. Ačkoliv si je můžete dát i u nás, ty nejlepší bramborové knedlíčky se speciálním ovčím sýrem ochutnáte jen zde. Na posilněnou po túře do hor vám určitě přijde vhod kapustnica – slovenská zelná polévka s klobásou. Zkuste také ochutnat jakousi místní variantu svíčkové, tatranskú sviečkovicu. Kromě brynzy jsou na Slovensku jsou oblíbené i paření sýry – oštiepok (uzený sýr ve tvaru šišky), uzaná či neuzená parenica a korbáčik.

Co si dát k pití
I na Slovensku je populárním nápojem pivo. Nejznámější značkami jsou Zlatý bažant, Šariš a Smadný mních. V každé kolibě vám také nabídnou svou specialitu, horký čaj z tatranských bylin s lihovinou, známý jako tatranský čaj. Je možné jej také nakoupit hotový v láhvi. Z tvrdého alkoholu se nejvíc pije borovička vyrobená z jalovcového destilátu. Pokud chcete ochutnat nějakou specialitu bez alkoholu, dejte si žinčici – nápoj z ovčího mléka, který se podobá kefíru.

Doprava do Tater
Pokud se vydáte do Tater autem, počítejte s tím, že si budete muset koupit slovenskou dálniční známku. Do Tater jezdí i autobusové linky. Jedním z nejčastějších způsobů dopravy je však vlak. Nejlepší je jet nočním lehátkovým vlakem do Popradu, odtud se pak již dostanete vlaky Tatranské elektrické železnice. Ta má dvě tratě. První vede z Popradu přes Starý Smokovec na Štrbské pleso, druhá taktéž přes Starý Smokovec do Tatranské Lomnice. Na ni navazuje slavná ozubnicová železnice – tzv. zubačka, která jezdí ze Štrby na Štrbské pleso. Ze Starého Smokovce můžete jet také pozemní lanovkou do střediska Hrebienok.

Měna
Na Slovensku se platí eurem, v turistických střediscích musíte očekávat trochu vyšší ceny než u nás. Všude (jako u nás) můžete platit bankovními kartami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *