Francouzský polostrov Bretaň

Co si takhle zajet na dovolenou do Francie? Bretaň čeká na vás! Severozápadní a největší francouzský poloostrov má v sobě půvab megalitických památek, starých kamenných domů i zlověstných mořských útesů.

Milujete atmosféru středověkých filmů, kde se to hemží rytíři a mušketýry? Pak si zajeďte do Bretaně – ty filmy se totiž natáčejí tady, ve starých kamenných městečkách a uličkách. Jeden za všechny zmínit musíme – Tři mušketýři. Tento film se natáčel v městečku Locronan. Tady se ocitnete ve vteřině o několik století zpět, až se vám bude chtít na ty domy sáhnout, zda-li to nejsou filmové kulisy. Dát si v těchto starobylých zákoutích sklenici vína – to se řadí mezi nezapomenutelné zážitky! Pojďme ale dál…

Hlavní město Rennes
Začněme v hlavním městě Rennes, někdejším sídle vévodů a bretaňského parlamentu. Poznáte kosmopolitní, hrdé a také univerzitní sídlo, které žije hlavně v noci, kdy si studenti vyrážejí užívat života. Přes den a ještě lépe o prázdninách si zase turisté užívají atmosféru středověké vesnice. Nejvíce mezi ulicí St. George a náměstími Sv. Anny a sv. Michaela, kde se nachází v hrázděných domech plno obchůdků se suvenýry a občerstvením a taky bary a útulné hospůdky.

Rennes
Rennes

Zaujme vás zde také katedrála sv. Petra a v ní největší pýcha, jemně vyřezávaný oltář ze 16. století. A Jardin du Thabor – slavná zahrada – jen růží je tu přes 1700 druhů, nebo lesopark Gayeulles plný cyklostezek a chodníčků, zvířecích farem, jezírek, kde se můžete projet na lodičkách, sportovních center, tenisových kurtů, minigolfových drah a nechybí ani bazén.

Městečko St. Malo
Z Rennes je to kousíček vlakem do oblíbeného cíle – starého, kamenného přístavního městečka St. Malo. V bývalém pirátském městečku se opět nejprve nabažíte staré části, kde je neopakovatelná atmosféra díky množství kaváren, zahrádek, palačinkáren a posezení. Právě palačinka je největší místní pochoutka. Slabounké 1 mm, složené do trojúhelníku a plněné vším možným sladkým, např. javorovým sirupem, likérem z jedlých kaštanů, koňakem, marmeládou, nutellou či hořkou čokoládou. Nepřekonatelnou lahůdkou – jen pro Bretaň typickou – jsou gallets, slané palačinky z pohankového těsta.

Pláž de Bon Sécours
A nyní už hurá na nejdostupnější pláž de Bon Sécours, kde se můžete vykoupat i v přírodním bazénu, umístěném v moři, kde je i přes příliv voda krásně vyhřátá. Zajímavým výletem je procházka po mořském dně na dva ostrůvky nedaleko pobřeží. Buď za válečnou pevností na ostrůvek Fort National, nebo na hrob básníka Chateaubrianda na ostrově Grand Be. Tedy jen za odlivu.

Fort National
Fort National

Zarelaxovat se pak můžete ve Velkém akváriu, kde si přijdou na své hlavně děti, dokonce se tady na chvíli potopíte i v malé ponorce a žraloka budete mít tak blízko, že si jen na sucho polknete!

Menhiry v Carnacu
Nejzáhadnější památkou Bretaně jsou dlouhé řady mnohatunových menhirů v Carnacu na jižním pobřeží, starších než egyptské pyramidy. Nevystavěli je tedy Keltové, ale jiné, dosud neznámé národy ještě před nimi. A k čemu sloužily? To až zjistíte, řekněte to vědcům, kteří si nad tím lámou hlavu mnoho let. Mezi odpovědmi sem tam zaznívá i navigační funkce pro mimozemské civilizace, ale to bude asi další z bretaňských mýtů.
Nejnavštěvovanější je jeden kilometr dlouhý pás menhirů zvaný Ménec a také útvary zvané Kermario a Kerlescan, které zřejmě sloužily k uctívání kultu Slunce a Měsíce, tedy pravděpodobně jako astronomická observatoř.

Ménec
Ménec

V Bretani je toho mnoho…
V Bretani je toho k vidění i ochutnání (třeba místní kořalky) mnohem a mnohem více. Většina z toho je ale ze žuly. To je to, co dělá Bretaň Bretaní. Kamenné domečky a statky s břidlicovými střechami, louky plné dobytka, květináče na oknech, rozvěšené rybářské sítě, jistá ospalost, která vás nutí k úsměvu. Kouzelný kraj, ta Bretaň!

Kultura v Rennes
Festival „kulturní různosti“ Les Tombées de la Nuit se každé léto koná v centru města. Koncerty, pantomima, cirkus pouliční divadlo, výtvarné umění…

Jaký si přivést z Bertaně suvenýr?
Bretaňáci si rádi tetují na svá těla symbol bretaňského kraje, amulet, tzv. triskel. Vy si ho ale raději pořiďte v jakékoli jiné formě – je to i nejčastější suvenýr.

Koukněte do Normandie
Můžete si zajet i do sousední Normandie na Mont Saint-Michel – ostrov, který je s pevninou spojen jenom ouzkou uličkou.

Zajeďte se podívat do Bretaně, uvidíte, že neprohloupíte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *